Adres: Sterrenlaan 24, 5505 AJ VELDHOVEN             Tel: 040-2540916

COaching Op Leefstijl, afgekort COOL

De meeste mensen starten met Cool omdat ze willen afvallen. Vaak nadat ze al diverse pogingen gedaan hebben zonder blijvend resultaat.

Afvallen en op gewicht blijven is dan ook niet makkelijk. Dat komt omdat er overal eten en drinken is om ons heen. Maar ook omdat we steeds meer apparaten en services hebben die ervoor zorgen dat we niet meer hoeven te bewegen. En we hebben meer stress omdat we zoveel verwachten van onszelf en van elkaar.

Gewichtsproblemen COOL

CooL is verzekerde zorg

Ben je echt te zwaar geworden, dan zou je daar last van kunnen krijgen. Omdat je niet meer lekker in je vel zit. Maar ook omdat je extra risico’s loopt op gezondheidsproblemen zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Om die reden is er een programma in de basis zorgverzekering opgenomen: de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Wil je iets doen aan je gewicht en je gewoontes en vindt je huisarts dat ook een goed idee? Dan is het CooL programma misschien iets voor je. Dat is zo’n ‘GLI’.?

Het programma

In het programma CooL staan jouw persoonlijke doelen centraal. Je hebt een eigen leefstijlcoach die twee jaar jouw gids blijft. Je geeft elkaar steun en inspiratie in groepsbijeenkomsten, maar hebt ook gesprekken apart met je leefstijlcoach. Je leert hoe je lichaam en je brein werken, kiest gewoontes die bij je passen en gaat die trainen. Zo kom je steeds dichter bij je doel.
De eerste 8-9 maanden zie je elkaar vaker. Daarna ga je langzaam zelf de regie nemen. Tegen die tijd heb je daar alle vertrouwen in. Je krijgt ook een ‘persoonlijke gezondheidsomgeving’ waar je naartoe kunt op je computer of smartphone. Daar vind je veel informatie en kun je bijhouden hoe het gaat.

Leefstijl

Wanneer mag je meedoen?

Je kunt je aanmelden voor het CooL-programma als je:

  • 18 jaar of ouder bent,
  • overgewicht hebt (een BMI tussen 25 en 30) en daarnaast slaapapneu of artrose of een vergrote buikomvang of een verhoogd risico op diabetes of hart- en vaatziekten hebt,
  • of als je ernstig overgewicht hebt (een BMI van meer dan 30)

Wil je weten wat jouw BMI is? Dan kun je deze calculator van het voedingscentrum gebruiken.

Een verwijzing van de huisarts is nodig.

Kortom: maak een afspraak met je huisarts als je denkt dat het CooL programma iets voor je is.