Adres: Sterrenlaan 24, 5505 AJ VELDHOVEN             Tel: 040-2540916

Meer over pijn

Meer informatie over pijn

De meeste mensen die zich melden voor oefentherapie hebben chronische klachten. Dat zijn vaak rugklachten, nek- en schouderklachten, hoofdpijn of pijn in of rondom een gewricht (schouder, heup of knie).

Bij het Centrum voor bewustzijn en bewegen staat het leren centraal. Leren van je klacht.

Bijvoorbeeld: welke relatie is er tussen je klacht en hoe je je lichaam gebruikt (je houding, de bewegingen die je maakt in je werk, sport of vrije tijd). Of is er een relatie tussen je klacht en andere factoren (stress bijvoorbeeld). Hoe bewust ben jij je van je gewoontes in bewegen, welke delen van je lichaam gebruik je veel, welke te weinig doordat ze vast zitten……Of gewoontes in je leven (altijd over je grenzen gaan bijvoorbeeld) en welke gewoontes staan in verband met jouw klachten?

Pijn is een subjectieve ervaring, iedereen beleeft zijn eigen pijn. Er is vaak geen directe relatie tussen de mate van weefselschade en de ernst van de pijn. Uit een groot Europees onderzoek blijkt dat ongeveer één op de vijf mensen lijdt aan chronische pijn, in Nederland zijn dat ruim drie miljoen mensen.

Volgens de International Association for the Study of Pain (IASP) is de definitie van pijn:

‘een onplezierige sensorische en emotionele ervaring, veroorzaakt door of beschreven in termen van daadwerkelijke of potentiële weefselschade’.

Uit deze definitie is op te maken dat pijn niet alleen te maken heeft met waar die zit, hoe die voelt, hoe intensief die is en hoelang die duurt, maar dat pijn ook een emotionele ervaring is. Pijn maakt angstig, is verlammend, deprimerend en kan iemand zelfs tot wanhoop drijven. Tegenover anderen beschrijven patiënten de pijn als: ‘Er zit een zenuw in de knel.’ of als: ‘Het voelt alsof iemand een mes in mijn rug steekt.’ Zij gaan er vanuit dat er sprake is van weefselbeschadiging. Maar of er werkelijk weefselbeschadiging bestaat is nog maar de vraag.

Maar waar komt de pijn dan vandaan? En hoe zit het met de andere vormen van chronische pijn, waarvoor maar steeds geen verklaring kan worden gevonden? Chronische pijn is in elk geval zeer complex.
Aanhoudende pijn ofwel chronische pijn