Adres: Sterrenlaan 24, 5505 AJ VELDHOVEN             Tel: 040-2540916

Transformeer psychosomatische klachten naar innerlijke rust

Psychosomatische klachten zijn lichamelijke problemen die niet alleen worden veroorzaakt door ziekte of lichamelijke problemen. Ze ontstaan ook door wat er in ons hoofd en hart gebeurt, zoals stress, angst, verdriet of boosheid.

Een interessant ding is dat onze emoties niet alleen invloed hebben op onze geest, maar ook op ons lichaam. Dit kan zich uiten als lichamelijke ongemakken zoals hoofdpijn, buikpijn, spierspanning, vermoeidheid en meer.

Het lastige aan deze klachten is dat ze niet zomaar vanzelf verdwijnen. Soms spelen er verschillende dingen tegelijkertijd een rol bij het ontstaan ervan. Het is alsof ons lichaam een manier zoekt om te laten zien dat er iets aan de hand is in ons hoofd of in ons leven.

Stel je voor: wanneer je heel gestrest bent vanwege bijvoorbeeld je werk, kan dat zich uiten in klachten zoals hoofdpijn of maagpijn. Dat is je lichaam dat zegt: “Hey, er is iets aan de hand dat ik moeilijk vind!”

Wat belangrijk is, is dat psychosomatische klachten niet alleen over het lichaam gaan. Ze hebben ook te maken met hoe we ons voelen en wat er om ons heen gebeurt. Problemen op het werk, stress thuis of zorgen kunnen allemaal invloed hebben op deze klachten.

Het goede nieuws is dat er manieren zijn om hiermee om te gaan. Het begrijpen van wat ons dwarszit en hoe dat ons lichaam beïnvloedt, is een belangrijke eerste stap. Praat erover met iemand die je vertrouwt of zoek hulp bij een professional.

Er zijn verschillende dingen die kunnen helpen, zoals leren ontspannen, manieren vinden om met stress om te gaan, en soms kan praten met je therapeut erg nuttig zijn. Ook een gezonde levensstijl met genoeg slaap, gezond eten en beweging kan helpen om deze klachten te verminderen.

Kortom, psychosomatische klachten zijn een manier waarop ons lichaam laat zien dat er iets in ons hoofd of ons leven aan de hand is. Door dit te begrijpen en te zoeken naar manieren om met deze emoties om te gaan, kunnen we werken aan een betere balans tussen onze geestelijke en lichamelijke gezondheid.

psychosomatische klachten

Onze specialist

Peter Redegeld

Peter Redegeld is psychosomatisch oefentherapeut. Hij leert je om te ontspannen en naar je lichaam te luisteren. Door de behandeling ontdek je wat de oorzaak is van je psychosomatische klachten en leer je beter met spanning en stress om te gaan. Hij  helpt je om de oorzaak van je stress aan te pakken.

Wat is psychosomatische oefentherapie?

Psychosomatische oefentherapie is beweegzorg voor mensen die lichamelijke klachten hebben die niet (alleen maar) een lichamelijke oorzaak hebben, maar waarbij ook psychische of sociale factoren meespelen. Psychosomatische oefentherapie heeft als doel om lichaam en geest weer goed met elkaar in evenwicht te brengen. Je leert de signalen van je lichaam te herkennen en krijgt hulp om op een gezonde manier met spanning en stress om te gaan.

Wat is een psychosomatisch oefentherapeut?

Een psychosomatisch oefentherapeut is een oefentherapeut die, na de hbo-opleiding Oefentherapie, een twee- of driejarige vervolgopleiding op hbo-masterniveau heeft gevolgd om zich te specialiseren in het behandelen van psychosomatische klachten.

Een gespecialiseerde psychosomatisch oefentherapeut is aangesloten bij het Platform Psychosomatische Oefentherapie. Dit platform is onderdeel van de beroepsvereniging voor oefentherapeuten VvOCM en bewaakt de kwaliteitscriteria voor de aangesloten oefentherapeuten. Een psychosomatisch oefentherapeut volgt regelmatig bijscholing en staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici (KP).

Wat doet een psychosomatisch oefentherapeut?

De psychosomatisch oefentherapeut helpt je om de oorzaak van je klachten te begrijpen. Samen met de psychosomatisch oefentherapeut werk je aan het verbeteren van je lichamelijke én geestelijke conditie. Je leert te luisteren naar je lichaam en je eigen grenzen te respecteren. Hierdoor krijg je meer zelfvertrouwen en kun je weer meer aan. De psychosomatisch oefentherapeut leert je hoe je zelf je klachten kunt aanpakken en voorkomen dat ze terug komen.

Je hebt geen verwijzing nodig om naar de psychosomatisch oefentherapeut te gaan.