Pak slapeloosheid aan met
slaaptherapie
Val je slecht in slaap? Lig je ’s nachts uren naar het plafond te staren? Ben je overdag moe en prikkelbaar? Als je last hebt van slapeloosheid, kan dat twee dingen betekenen: ofwel dat je te weinig slaapt, ofwel dat de kwaliteit van je slaap onvoldoende is.
Slapeloosheid wordt ook wel chronische insomnie genoemd. Spanningen of drukte kunnen de oorzaak zijn. Bij gebrek aan rust overdag, verwerk je gebeurtenissen pas in bed. Als je dan gaat piekeren, bereik je niet de ontspanning die nodig is om in slaap te vallen. Ook andere factoren kunnen slaapproblemen veroorzaken. Denk bijvoorbeeld aan apneu.
Het goede nieuws is dat slapeloosheid effectief te behandelen is met slaapoefentherapie!

Wanneer ga je naar de slaaptherapeut?
De oefentherapeut helpt je om de slapeloosheid op verschillende niveaus aan te pakken, zodat je uiteindelijk weer van een heilzame nachtrust kunt genieten. Slaapoefentherapie helpt tegen de volgende klachten:
- slaapapneu
- moeite met in slaap vallen
- regelmatig wakker worden uit de slaap
- moeite om ’s nachts weer in te slapen na het wakker worden
- vroeg wakker worden en dan niet meer kunnen slapen
- niet voldoende uitgerust zijn na de slaap
- overmatige slaperigheid en moeheid overdag
Factoren die slapeloosheid veroorzaken en in stand houden, zijn onder meer:
- (overmatig) gebruik van alcohol, drugs, tabak en koffie
- medicijngebruik
- het naar bed gaan uitstellen
- overdag slapen
- onregelmatige werktijden (ploegendiensten)
- gebruik van tablet, smartphone of een ander beeldscherm in de avond
- laat in de avond sporten
- geforceerd in slaap proberen te komen
- negatieve gedachten
- onjuiste slaaphygiëne
- gebrek aan rustmomenten overdag
- zorgen, stress, verdriet, eenzaamheid
- pijn, jeuk, zwangerschapsklachten, overgangsklachten
- slecht slapende kinderen
- omgevingsgeluiden
- tinnitus (oorsuizen)
Als de slapeloosheid lang aanhoudt, kom je in een vicieuze cirkel terecht. Door vermoeidheid functioneer je overdag minder goed. Je bent minder geconcentreerd en sneller geïrriteerd. Ook heb je sneller last van angst, depressiviteit of piekergedrag. Spanningen en zorgen lopen hierdoor verder op. Soms ga je erg je best doen om te slapen. Dit werkt averechts. De slapeloosheid blijft zo voortduren.

Hoe helpt de slaaptherapeut jou?
Een behandeling bij een oefentherapeut die gespecialiseerd is in slaapproblemen is een effectieve manier om gedragsmatige slaapproblemen aan te pakken. In een kennismakingsgesprek (de intake) brengt de therapeut je klachten in kaart. Meestal is er een relatie tussen de slaap en bestaande lichamelijk of mentale problemen
De slaapoefentherapeut werkt vanuit 24-uurs visie om maatwerk te leveren voor jouw specifieke slaapprobleem, met een behandelmethode die gebaseerd is op recente wetenschappelijke inzichten. Het wegnemen van de factoren die de slapeloosheid in stand houden staat hierbij centraal. Jullie gaan samen aan de slag om de vicieuze cirkel te doorbreken. De therapeut ondersteunt je met cognitieve gedragstherapie, heldere uitleg over de slaap, praktische tips en nuttige oefeningen. Zo krijg je weer grip op je slaap en meer energie.