De gewrichten kunnen pijn doen, soms gezwollen zijn, waardoor bewegen moeilijker wordt. Dit beperkt je in je dagelijks leven.
Dit kan veroorzaakt worden door:
arthrose (gewrichtsslijtage)
artritis (gewrichtsontsteking)
reumatoïde artritis of andere reumatische klachten
Fibromyalgie (ook wel spierreuma genoemd) valt in zekere zin ook binnen de gewrichtsklachten. Er is dan echter geen schade aan de gewrichten terwijl mensen wel veel pijn ervaren.
De veranderingen aan de gewrichten zijn niet door oefentherapie terug te draaien. Wel kunnen we ervoor zorgen dat je er zo min mogelijk last van hebt. Dit doen we door ons niet op één factor te richten, maar op meerdere factoren.
Enerzijds factoren die het herstel bevorderen. Denk daarbij aan goed slapen en goede voeding waardoor het immuunsysteem zo optimaal mogelijk werkt. Als het immuunsysteem goed werkt nemen de zogenaamde laaggradige ontstekingen af. Deze laaggradige ontstekingen worden in verband gebracht met onder andere gewrichtsontstekingen.
Anderzijds gaan we kijken welke gedachtes en patronen er nodig zijn om jou vrij en gemakkelijk te laten bewegen. Hierbij is pijneducatie een belangrijk onderdeel; leren wat langdurige pijn precies is en hoe je zo’n pijnsignaal moet interpreteren. Het verminderen van stress is ook essentieel. Als de stress afneemt, wordt de spierspanning in je lijf minder. Daardoor beweeg je vrijer en gemakkelijker en krijg je weer vertrouwen in je lichaam.